Inštitut za celulozo in papir, Bogišićeva 8, 1000 Ljubljana, SL
  • sl
  • en

CIP

Priložnosti za krožno gospodarstvo so povsod okoli nas...

Vsaka posamezna vlakna, ki jih pridobimo in ponovno uporabimo naredijo majhen, a pomemben korak k trajnostni prihodnosti. Pridobimo jih iz kmetijskih ostankov, zelenega odreza in industrijskih odpadkov, ki jih spremenimo v inovativne celulozne izdelke. Vsak od njih ima svojo lastno zgodbo.

Predstavljamo vam tri primere o tem, kako smo vlakna rešili pred sežigom in/ali kompostiranjem in jih spremenili v dragocene in krožne izdelke.


Agro ostanki – Papir iz stebel paradižnika

Paradižnik se v kulinariki vsakodnevno uporablja po vsem svetu. Včasih je veljal za strupenega. Od takrat pa do danes je paradižnik postal priljubljeno živilo, o čemer priča več kot sto različnih vrst in njegova pametna proizvodnja. Po obiranju se preostali deli rastline paradižnika kompostirajo in uporabijo kot gnojilo, včasih pa se zgodi, da je tega vseeno preveč in zato zgnije ali pa ga celo zažgejo.

Skupaj s podjetjem Paradajz d.o.o., vodilnim proizvajalcem paradižnika v Sloveniji, smo prišli do inovativnega odgovora na vprašanje: »Zakaj ne bi paradižnika dali v embalažo iz stebel paradižnika?« Tako smo izdelali vrečke, škatle, košarice in druge oblike embalaže, v katerih paradižnik najde svoje mesto skupaj s predelanimi stebli.

S pravo izbiro embalaže lahko tudi vi naredite svet krožen in lokalen in dobite celostno predelano rastlino.

100% reciklabilno

Lokalno pridelano

100% kompostabilno

Varno za stik z živili


Invazivne tujerodne rastline

Večina rastlin, ki se uporabljajo za prehrano in okras, je tujerodnih. V Slovenijo jih je z območja njihove naravne razširjenosti prinesel človek, namenoma ali nenamenoma. Nekatere vrste so si utrle pot v naravno okolje, kjer se hitro širijo. Pri tem izpodrivajo avtohtone vrste, spreminjajo ekosisteme, povzročajo gospodarsko škodo in celo ogrožajo zdravje ljudi. Zaradi njihovega hitrega in uspešnega širjenja jih imenujemo invazivne tujerodne rastline. Najdemo jih na zapuščenih gradbiščih, ob cestah in železnicah, na zapuščenih kmetijskih zemljiščih, ob robovih gozdov in na rečnih bregovih.

V Sloveniji odstranjene invazivne tujerodne rastline kompostiramo ali sežigamo, s projektom Applause pa smo poiskali nove možnosti uporabe. Kako torej invazivno tujerodno rastlino spremenimo v lokalni uporabni izdelek? Iz rastline se najprej pridobi najboljša vlakna, ki se nadalje uporabijo za izdelavo papirja. Iz papirja lahko naredimo različne izdelke. Kot vodilni na tem področju, smo skupaj s partnerji in različnimi lokalnimi oblikovalci izdelali embalažo, zvezke, družabne igre, brošure in knjige, natiskali pa smo tudi čisto prave senzorje. Pokažite tudi vi svojo ustvarjalnost in nam pošljite idejo, mi pa jo bomo uresničili!

100% reciklabilno

100% kompostabilno

Varno za stik z živili

Lokalno pridelano


Industrijski odpadki

Vreče iz jute se že stoletja uporabljajo za prevoz kavnih zrn iz različnih delov sveta, saj imajo vlakna jute odlične mehanske kot tudi protimikrobne lastnosti. Morda veste, kaj se z vrečami zgodi po njihovi uporabi? Nekaj jih predelajo v modna oblačila in torbe, največkrat pa končajo v pečeh ali na odlagališčih.

Skupaj z Droga Kolinska smo našli še eno rešitev; odpadne vreče iz jute smo spremenili v pisarniški papir. Predstavljajte si, kako pišete pesem ali kako vaši otroci rišejo na papir, ki je izdelan iz jute, ki je prepotovala in videla svet tako kot pogumni popotniki v preteklosti. Namesto, da bi končala v ognju, vlakna jute omogočajo nove priložnosti vašim zgodbam.

Papir, kot tudi izdelki iz papirja se proizvajajo v majhnih količinah s poudarkom na lokalnem pridobivanju vlaken. So reciklabilni, biorazgradljivi in kompostabilni. Prav tako so primerni za stik z živili.

100% reciklabilno

100% kompostabilno

100% Varno za stik z živili

Lokalno pridelano


Zaprite vaš krog skupaj z nami!

zero waste hands