Inštitut za celulozo in papir, Bogišićeva 8, 1000 Ljubljana, SL
  • sl
  • en

Infrastruktura

Laboratorijska in pilotna oprema

Laboratorij za papirništvo z vidkov tehnične opremljenosti in specifičnih znanj in izkušenj zaposlenih zagotavlja vire za kakovostno preskušanje. V svoji ponudbi vključuje več kot  120 različnih preskuševalnih metod. Od leta 2005 laboratorij je akreditiran s strani Slovenske akreditacije skladno z ISO 17025:2005 (akreditacijska listina LP 058).

Inštitut za celulozo in papir z laboratorijem in pilotnimi napravami predstavlja edini papirniški infrastrukturni center na območju JV Evrope. Laboratorij za papirništvo je razdeljen na štiri področja testiranja: mehansko-fizikalna, grafična, kemijska in mikrobiološka testiranja, ki skupaj s pilotnimi napravami (pilotni papirni stroj, pilotni premazovalnik, gladilnik) zaokrožajo celotni proces proizvodnje papirja. Laboratorijska oprema omogoča preučevanje in karakterizacijo vhodnih surovin, karakterizacijo papirja in papirnih izdelkov, odpadnih voda, trdnih odpadkov in vrednotenja proizvodnega procesa. Razvita analitika različnih področij testiranja zagotavlja reševanje kompleksnejših izzivov na področju površinskih, optičnih, tiskarskih in ostalih specifičnih lastnosti materialov.

Seznam opreme

papirni stroj

pilotni premazovalnik

Polindustrijski gladilnik

Pilotni papirni stroj

Vzporedno z glavno stavbo Inštituta se nahaja stavba s pilotnimi napravami, med katerimi je najpomembnejši pilotni papirni stroj. Stroj je namenjen testiranju novih surovin, tehnologij in papirjev. Na stroju je možno izdelati papir gramatur od 50 do 300 g/m2, širina papirnega traku je do 62 cm. Stroj vsebuje Fourdrinier natočni sistem, produkcija je cca. 100 kg/h, hitrost do 50 m/min.

Pilotni premazovalnik

Pilotni premazovalnik DOW coater vsebuje sistem premazovanja iz zvitka širine cca. 25 cm. Premaz nanašamo na papir preko sistema z nožem. Papir s premazom se lahko suši z IR grelcem ali vročim zrakom. Možno je tudi nanašanje premazne mešanice na papir v več plasteh.

Polindustrijski gladilnik 

Polindustrijski gladilnik z možnostjo enkratnega ali dvakratnega stiskanja med papirnimi in kromiranimi valji ima naslednje karakteristike:

  • Širina: 54,5 cm
  • Hitrost: 10 – 60 m/min
  • Obremenitev valjev: 0 – 4 t
  • Trdota valjev: 88 Sh (D)
  • Temperatura valjev: do 130 °C
  • Možnost glajenja zvitka ali posameznih pol