Inštitut za celulozo in papir, Bogišićeva 8, 1000 Ljubljana, SL

European Doctoral Students on Cellulose Materials (EDS)

Mednarodna poletna šola »European Doctoral Students on Cellulose Materials« (EDS) vsako leto združi študente in njihove mentorje iz cele Evrope, ki na konferenci predstavijo svoje delo s področja razvoja in uporabe celuloznih materialov. Poletna šola je prvenstveno namenjena povezovanju študentov in medsebojni izmenjavi znanj. Pomemben cilj pa je tudi izmenjava tem, dognanj in mladih talentov med institucijami znanja in predstavitev le-teh industriji. Dogodek podpirajo CEPI , Evropsko združenje papirne industrije in EFPRO, Evropsko združenje raziskovalcev v papirništvu ter vabljena podjetja.

Iniciativa EDS izhaja iz Skandinavije, prvič je šola potekala v letu 1997 v organizaciji Forest Products Industry Research College iz Švedske, nato pa v različnih državah v sodelovanju z univerzami iz Finske, Norveške, Nemčije, Francije in Avstrije. V zadnjih letih se tej edinstveni iniciativi pridružujejo še izobraževalne in raziskovalne inštitucije iz drugih Evropskih držav in tako se je v letu 2017 pridružil tudi Inštitut za celulozo in papi kot nacionalni korodinator za Slovenijo.

Lansko leto so na poletni šoli EDS v Avstriji prvič sodelovali tudi predstavniki iz Slovenije: Tanja Pleša in Gregor Lavrič iz Inštituta za celulozo in papir ter Ana Bjelić iz Kemijskega inštituta. Tanja Pleša je na konferenci predstavila temo svoje magistrske naloge z naslovom Izdelava tiskanih drsnih stikal. Slovenski študentje pa so bili tudi zelo uspešni na Speed Data Hackathlonu, ki ga ja organiziralo mednarodno podjetje Mondi Group. Več zanimivih utrinkov iz EDS konference si lahko ogledate v spodnjem videu.

Letošnje leto bo poletna šola EDS potekala v Bratislavi na Slovaškem od 4. do 6. septembra 2018 pod okriljem Slovaške univerze za tehnologijo iz Bratislave.

Vsi zainteresirani študentje in njihovi mentorji se lahko na poletno šolo EDS 2018 prijavite preko Inštituta za celulozo in papir do 15. maja 2018. Število prijav je omejeno na 80 študentov iz vseh držav, zato je čim prejšnja prijava pomembna.

Več informacij o poletni šoli EDS najdete na spletni strani EDS: www.eds.com. Na spodnji povezavi pa si lahko ogledate tudi zbornik predstavitev EDS 2017, s katerim boste dobili vpogled v širino tem. Če pa želite informacije iz prve roke, lahko kontaktirate naša lanskoletna udeleženca poletne šole Tanjo Pleša: tanja.plesa@icp-lj.si ali Gregorja Lavriča: gregor.lavric@icp-lj.si.