Inštitut za celulozo in papir, Bogišićeva 8, 1000 Ljubljana, SL

Obisk vrtca in osnovnih šol v mesecu novembru

Med 15. in 17. novembrom smo imeli na inštitutu kar tri skupinske obiske otrok. Najprej (15.11.) so nas obiskali vrtčevski otroci nato pa dvakrat osnovnošolci (16.11. in 17.11.).

Za otroke iz vrtca smo pripravili ogled papirnega stroja, ki je bil združen s prikazom ročne izdelave papirja in iskanjem zaklada. Zaklad, gre za papir, ki ga je podarila papirnica Vipap Videm Krško, so ob papirnem stroju skrili Kartonko, Elza in Spiderman. Seveda so pustili namige, kje skrit zaklad na posebnem zemljevidu, ki je otroke vodil preko celotne proizvodnje linije in jim omogočil spoznati najosnovnejše dele procesa proizvodnje papirja.

Za osnovnošolce se je obisk inštituta pričel s predavanjem o papirju in papirništvu, tako da so učenci dodobra poglobili in obnovili svoja znanja o papirju. Nato je sledil celostni ogled Inštituta za celulozo in papir s predstavitvijo tehnološkega, mehanskega, kemijskega, grafičnega in mikrobiološkega laboratorija. Tu so strokovnjaki iz inštituta opisali, prikazali in razložili aktivnosti, ki potekajo po posameznih laboratorijih oz. področjih. Temu je sledil voden ogled papirnega stroja, kjer so otroci videli in spoznali dele ter procese, ki potekajo na papirnem stroju med proizvodnjo papirja. Po koncu ogleda, smo preverili in obnovili pridobljeno znanje naših obiskovalcev s kvizom Lepo je biti papirniCAR, kjer so se otroci potegovali tudi za glavno nagrado papir papirnice Vipap Videm Krško. Oglede smo z dobrim občutkom in veseljem zaključili v upanju, da smo otroke navdušili za papir in bodo s svojim znanjem in odločitvami v prihodnosti krepili in nadgrajevali močno znanje in potencial slovenskega papirništva.